Data İletişim Terimleri Sözlüğü
Data iletişim Terimleri Sözlüğü
1TR61TR6, Alman Telekom İdaresi'nin S0 Arabirimi yoluyla ISDN terminal cihazları için bir spesifikasyonudur. Bu spesifikasyon D Channel protokolünü belirler ve genelde Almanya' da kullanılır. Diğer Avrupa ülkelerinin çoğunluğu DSS1 protokolünü kullanmaktadır.
- 5ESS
- 5ESS,AT&T tarafından ISDN D Channel protokolü için geliştirilen A.B.D standardıdır. Bu, Ulusal ISDN-1 standardı (bkz. NI-1) için bir hazırlık standardıdır.
- Adaptive Modem
- Bu, kendisini karşıdaki istasyonun transmisyon bit oranına otomatik olarak adapte eden bir modemi belirtmektedir.ELSA, adaptive modem için Almanya' dan onay alan ilk üretici olup, ITU-T V.100' a uygun olarak optimize edilmiş bir metod kullanmaktadır. O günden itibaren hazırlanan her ELSA modemi, V.100' a uygun olarak adaptive' dir.
- ASCII
- American Standard Code for Information Interchange,128 karakter alfabesini temsil eden en yaygın uluslararası koddur. 256 karakterlik uluslararası özel karakter ve grafik sembolleri kodunun (IBM karakter seti diye de bilinir) uzantısı olan Extended ASCII' den farklı olarak, standard ASCII adıyla da anılmaktadır. Standard ASCII 7 bitlik (2^7 = 128) bir kelime uzunluğu ile kodlanabilirken, extended ASCII 8 bitlik (2^8 = 256) bir kelime uzunluğuna ihtiyaç duymaktadır.
- Asenkron Transmisyon
- Seri veri transmisyonunda; alıcının, gönderilen karakterin başlangıcını ve sonunu algılayabilmesi için, verici ve alıcıyı senkronize edecek bir metod gerekmektedir. Asenkron Transmisyon, gönderilecek her byte için bir başlangıç bit' i ve bir veya iki sonlama bit' i işaretleyerek bunu sağlamaktadır. Bu başlangıç/sonlama metodu, özellikle mikro-bilgisayar sektöründe, en çok kullanılan transmisyon metodudur. Senkronik transmisyondan farklı olarak, kullanımı daha kolaydır.
- AT Komut Seti
- "Akıllı" modemler, bağlantı kurabilir ve gelen çağrıları otomatik olarak kabul edebilirler. Bu modem kontrol komutlarından oluşan bir seti gerektirir. Gelişmiş AT komut seti (AT = ATtention komut öneki), bu komutların sözdizimi için dünya çapında bir standart haline gelmiştir. Tüm ELSA modemleri, otomatik çevirme cihazı ile donatılmışlardır ve gelen çağrıları otomatik olarak kabul edebilirler. Kendi modem tiplerine göre farklılık gösteren, gelişmiş AT komut setini kullanırlar.
- B channel
- bkz. Data Channel
- Basic Rate Arabirimi
- İki veri kanalı (B channels, her biri 64,000 bps) ve bir kontrol kanalı (D channel, 16,000 bps) sağlayan ISDN terminal arabirimi. Basic Rate Arabirimi ve terminal cihazı arasındaki link S0 bus' dur. (S/T arabirimi diye de adlandırılır)
- Baud
- Baud (kısaltma: Bd), step oranını veren bir ünitedir. (1 Bd = 1 step/saniye) Statünün frekansı, saniyedeki transmisyon kanalı miktarına göre değişir. Genel bir yanılgı olarak, baud ünitesi ile bps olarak ölçülen transmisyon oranı birbirleriyle karıştırılır. Sinyalin sadece iki durumda bulunması halinde ise, step oranı ve transmisyon oranı hemen hemen aynıdır. 1200 bps' in üzerindeki oranlarda, normalde step başına dört, sekiz veya daha fazla bit transmisyonu ile sağlanır, step oranı transmisyon oranından daha düşüktür. Örnek: V.32 = step oranı 2400 Baud, transmisyon oranı 9600 bps.
- BBS
- Bulletin Board System (Electronic Mail Sistemi adıyla da bilinir). BBS, telefon şebekesi veya ISDN gibi dijital şebekelere bir veya daha fazla bağlantı içeren otomatik enformasyon sistemidir. BBS kullanıcıları, birbirlerine mesaj gönderme ve BBS'i bir iletişim forumu olarak kullanabilme imkanına sahiptirler. Ek olarak bazı BBS'ler, değişik konularda bilgi ve yazılımlar içeren arşivler de sunmaktadırlar.+49-241-9177-981 (Almanya) numarasından ulaşabileceğiniz ELSA ONLINE Destek BBS'i, ELSA müşterilerinin bilgi alışverişinde bulunabileceği veya ELSA destek ekibine soru sorabilecekleri bir forum olarak hazırlanmıştır. Ayrıca ELSA ONLINE, en son ürün bilgileri, uygulama örnekleri ve kullanıcı yazılımları da sunmaktadır.
- BIBA
- Bilingual Basic Rate Arabirimi, aynı ISDN hattı üzerinden iki D channel protokolü (Avrupa DSS1 ve Alman 1TR6) sağlar. Bu, sadece 1TR6 desteği veren eski Alman ürünlerinin, yeni ürünlerle aynı arabirim üzerinden çalışmalarını sağlar.(bkz. DSS1).
- bps
- bits per second.Veri transmisyon hızını ölçmek için kullanılan birim. Baud ile ölçülen step oranından frarklı olarak transmisyon oranı, bir saniyede transfer edilen gerçek enformasyon miktarını gösterir.
- CAPI
- Common ISDN Application Programming Interface. Alman FTZ ve Alman ISDN adaptör üreticileri tarafından geliştirilen yazılım arabirimi. ISDN adaptörleri ve ISDN uygulama yazılımı arasında iletişim kurmak için kullanılır. ELSA sürücüleri CAPI versiyon 1.1 veya 2.0!ı desteklemektedir. Böylece standart ISDN yazılımının, faks grup 3 ve 4, veri iletişimi ve dosya transferi için kullanılmasına izin verilmiştir. CAPI 2.0, ISDN yazılım arabirimleri için uluslararası kabul görmüş bir standarttır.
- CCITT
- bkz.ITU-T
- Communication Software
- Kişisel bilgisayarın modemine ulaşmak için, örneğin; transmisyon parametrelerini seçmek veya veri transferi başlatmak (bkz. download, upload), uygun bir iletişim yazılımına (terminal programı adıyla da bilinir) ihtiyaç vardır. Böyle bir program, PC için "akıllı bir terminali" emule eder. Örn: Alınan verinin kaydedilmesi veya kayıtlı verinin iletilmesi için, ilave özelliklerle donatılmış basit bir giriş/çıkış aygıtı. AT komut setini destekleyen tüm ELSA MicroLink modemleri, Telix iletişim yazılımı ile beraber gelirler.
- Control Channel
- ISDN arabirimi ve genel değişim arasında (BRI Basic Rate Interface Arabirimi için 16,000 bps veya PRI Primary Rate Interface Arabirimi için 64,000 bps transfer oranlarında), kontrol verisinin transmisyonu (örn. gelen çağrı ile ilgili mesaj...vs) için ISDN sinyal kanalı (D channel adıyla da bilinir).
- D channel
- bkz. Control Channel
- Data Channel
- Verinin 64,000 bps transmisyon oranında iletimi için ISDN transmisyon kanalı (B channel adıyla da bilinir).
- DataFflow Control
- Data Flow Control özelliğine sahip modemler, alıcı ve verici tamponlar ile donatılmışlardır. Böylece hata düzeltmeli modemlerde veri akışını optimize ederler. En önemli iki kontrol metodu (handshake adıyla da bilinir), RTS ve CTS sinyallerini kullanan donanım kontrolü ile XON ve XOFF karakterlerini kullanan yazılım kontrolüdür. Hata düzeltme özelliğine sahip ELSA modemleri, veri akış kontrolü için her iki metodu da kullanabilirler.
- Data Format
- Asenkronik transmisyonda, iki istasyon arasında veri alışverişinin sağlanabilmesi için, partiler transfer edilecek byte'ın uzunluğu ve yapısı hakkında anlaşmak zorundadılar. Bu spesifikasyona data format adı verilmektedir. Asenkronik transmisyon için en ünlü data formatları şunlardır: 8N1 (1 başlangıç biti, 8 veri biti, parity biti yok ve 1 sonlama biti = 10 byte başına bit) ve 7E1 (1 başlangıç biti, 7 veri biti, 1 parity biti (even parity) ve 1 sonlama biti = 10 byte başına bit).
- DCE Oranı
- Data Communications Equipment, modeminizin veya terminal adaptörünüzün diğer adı. DCE oranı, modeminizin telefon veya ISDN hattı üzerinden iletişim hızını bps cinsinden verir. DTE oranı ile karıştırılmamalıdır.
- Download
- Download, diğer istasyondan gönderilen dosyanın alınıp kaydedilmesini sağlayan veri transferine verilen addır.
- DSS1
- ETSI tarafından, ISDN D channel protokolü (Euro-ISDN adıyla da anılır) için geliştirilen Avrupa standardı. Almanya'da 1993 yılında tanıtılan bu standardın, eski ulusal 1TR6 protokolünün yerini alması bekleniyor. Bu geçiş döneminde, Almanya'daki ISDN arabirimleri her iki protokolü de destekleyecektir.
- DTE Oranı
- Data Terminal Equipment, modem veya terminal adaptörünüzün bağlı olduğu yerel bilgisayar veya terminali ifade eder. DTE oranı, DTE’nizin seri arabirim üzerinden modem veya terminal adaptörünüzle iletişim kurma hızını bps cinsinden verir. DCE Oranı ile karıştırılmamalıdır.
- Duplex
- Bu operasyon modunda (full duplexadıyla da anılır), veri eş zamanlı olarak alınıp gönderilebilir. Half-duplex modda, her iki yönde veri iletimi yine mümkündür. Ancak bağlantılı her iki sistem eş zamanlı olarak alım ve gönderim yapamazlar. İletimi karşılıklı olarak tek yönde yapmak zorundadırlar. Simplex modda, veri sadece belirlenen tek yönde iletilebilir. (Conversational modumümkün değilse)
- EAZ
- Endgeräteauswahlziffer (Terminal Cihaz Seçim Rakamı).1TR6 protokolü tarafından, aynı ISDN Basic Rate arabirimine bağlı pek çok terminal cihazı arasında ayırım yapmak için kullanılır. MSN’den farklı olarak, DSS1 protokolünde bu rakam, ISDN numarasının son rakamı olarak eklenmiştir.
- Efektif Transfer Oranı
- Efektif Transfer Oranı (Effective Throughput adıyla da bilinir) transmisyon oranından ayırt edilmelidir. Transmisyon oranı, veri hattı üzerinden fiziksel olarak iletilen saniye başına bit sayısını gösterir. Transfer oranı ise, birim zamanda iletilen kullanılabilir verinin ortalama miktarını gösterir. Ek olarak gönderilmesi gereken kontrol verisi ve protokol rutinleri, transmisyonun efektif hızını düşürebilir. Öte yandan; veri sıkıştırma metodlarını kullanmak, efektif transfer oranının transmisyon bit oranından daha fazla artmasına sağlayabilir.
- ETSI
- European Telecommunications Standards Institute. Bu standardizasyon ünitesi, D channel protokolü (bkz. DSS1) için bir Avrupa standardı geliştirmiştir.
- Euro-ISDN
- bkz. DSS1
- Firmware
- Firmware, herhangi bir donanıma entegre edilen kontrol yazılımının bütünlüğünü ifade eder ve kullanıcı tarafından modifiye edilemez. Firmware, ilgili EPROM çipi değiştirilerek veya yeni bir firmware dosyasının Flash ROM' a yüklenmesi yollarıyla güncellenebilir.
- FOSSIL
- Fido/Opus/SEAdog Standard Interface Layer, donanımdan bağımsız arabirimlerin veri iletişiminde kullanılabilmeleri için geliştirilmiştir. ATCAPI veya cFos gibi FOOSIL sürücüleri üzerinden pek çok standart iletişim programı tarafından desteklenmektedir (örn: Telix, Telemate, Frontdoor veya Binkly)
- FullFax
- FullFax özelliği ile donatılan ELSA MicroLink modemleri, Sınıf 3 telefaks cihazlarına döküman gönderme ve alma yeteneğine sahiptir. Tabii ki diğer özelliklere de tam destek verilmektedir. Kısaca; ELSA FullFax modemleri, veri komünikasyonu ve telefaks işlemlerini gerçekleştirebilen çok fonksiyonel cihazlardır.
- Host
- Host, diğer üniteler (örn: terminaller) için, verilerin yedeklenmesi gibi bazı özellikleri taşıyan merkezi bir bilgisayarı ifade eder.
- I.430
- ITU-T standartı, ISDN Basic Rate Arabirimi için, kullanıcı/ağ arabiriminin 1. seviyesini ifade eder.
- I.463
- bkz. V.110
- I.465
- bkz. V.120
İletişim Yazılımı
- bkz. Communications_software
- ISDN
- Integrated Services Digital Network. Dijital ağlar için entegre servisleri ifade eder.
- ITU-T
- International Telecommunications Union (ITU)'un telekomünikasyon standardizasyon sektörü, veri ve telefon servislerinin standardizasyonu için çalışır. V. serisi için ITU-T standartı, temelde telefon şebekeleri üzerinden veri iletimi ile anlaşma sağlar. ITU-T, CCITT (Comité Consultatif International Télégraphique et Téléphonique)'i takip eden bir organizasyondur.
Kontrol Kanalı
- bkz. Control channel
- Log-in
- Bir log-in prosedüründe (log-on prosedürü olarak da bilinir), sistem kullanıcısı, kayıtlı kullanıcı kimliğini girerek kendini tanıtmalı ve erişim yetkisini bir şifre ile ispatlamalıdır. Ancak bu koşulda host tarafından sağlanan hizmetlere erişebilir.
- MNP
- Telefon şebekesinin gürültü ve bozulma karakteristiğine bağlı olarak konvansiyonel modemler, kusursuz ve hata düzeltmeli bir transmisyonu garanti edemezler. Microcom Networking Protocol (MNP) bu tip şebekelerde, %100 hata düzeltmeli transmisyonu mümkün kılan bir hata düzeltme metodudur. Dünya çapında milyonlarca modemde kullanılmaktadır. Sadece geliştirici firma Microcom'un lisansladığı üreticiler tarafından kullanılabilir. Hata düzeltme metodunun yanında MNP class 5, ilave olarak bir veri sıkıştırma metodu da sağlar. Bu efektif transfer oranını 1.3 ve 2.0 faktöründe arttırır. Böylece, 14,400 bps'lık fiziksel bir bağlantı ile 28,800 bps'a kadar efektif transfer oranı sağlanabilir. Sıkıştırlımış verinin (örn: *.ZIP, *.ARC) iletilmesi için, MNP sınıf 4 kullanılmalıdır. Bu dosyalara, MNP5 ile daha fazla sıkıştırma yapılarak ulaşılamaz. Bu sıkıştırma metodunun transmisyonu daha da yavaşlatması sonucunu doğurabilir. MNP destekli ELSA MicroLink modemleri, bu hata düzeltme protokolü ile ilgili tüm sınıfları dsteklerken aynı zamanda da V.42, V.42bis' a bağlı metodları da desteklemektedir.
- Modem
- Modulator/Demodulator. Modem, dijital sinyalleri telefon hattının tanıyabileceği analog sinyallere dönüştürür ve analog sinyalleri de dijital sinyallere çevirir. Uzun mesafeler arasında, hızlı va ucuz vari iletişimi sağladıkları için modemler çok büyük önem kazanmıştır. ELSA, 1987 yılında Alman Telekom düzenlemelerinin liberalleştirildiği (daha önceki yıllarda sadece Alman Telekom modem satışı yapabiliyordu) günden bu yana, modem üretiyor ve geliştiriyor. ELSA,üç transmisyon bit oranına (300, 1200 ve 2400 bps) sahip ilk modemi geliştirdi ve Almanya'da Telekom onayını aldı. Aynı şekilde ilk lisanslı V.32bis yüksek hızlı modemi de geliştirdi. ELSA bugün, 300'den 28,800 bps'e kadar tüm transmisyon oranlarını ve 115,200 bps'e kadar tüm efektif transfer oranlarını sunmaktadır.
- MSN
- Multiple Subscriber Number.DSS1 protokolü, farklı numaraların aynı ISDN hattını kullanmasını sağlar. Normalde bu 3 ile 8 numara arasında değişir. 1TR6 protokolünün EAZ rakamlarına benzer olarak bu numaralar, aynı S0 bus (S/T arabirimi)'ne bağlı olan farklı terminallerin ayırt edilmesinde kullanılır. EAZ rakamlarından (aktüel numaraya ilave edilirler) farklı olarak, MSN 8 rakam uzunluğunda olabilir.
- Multiple Subscriber Number
- bkz. MSN
- National ISDN-1
- bkz. NI-1
- NI-1
- National ISDN-1 standardı, ISDN D channel protokolü için A.B.D'de yaygın bir spesifikasyondur.
- NT
- Network Terminator. ISDN Basic Rate Arabiriminin terminal tarafına yüklenen bir chazdır. Değişimden gelen sinyali S0 bus (S/T arabirimi)'un tanıyabileceği forma çevirir. Aynı şekilde tersini de gerçekleştirir.
- Parite Biti
- Parite Biti, veri transmiyonunda gönderilen veri biti numarasına eklenen bir kontrol bitidir. "1" değerine ayarlanan veri bitleri, tek veya çift bit toplamına parite biti tarafından eklenir. Parite kontrolü, basit bir hata bulma metodu. Ancak bu metod çok güvenilir değildir. Mesela, çift bit hataları görünmez. Bu yüzden veri iletişiminde genelde "no parity" seçilir. Böylece ilave parite biti gönderilmeyeceğinden transmisyon hızı artış gösterir.
- PRI-Primary Rate Interface
- 30 veri kanalı (B channels, her biri 64,000 bps) ve bir kontrol kanalı (D channel, 64,000 bps) sağlayan ISDN arabirimi.. Bu ISDN konektörü şu anda, sadece büyük miktarda kişisel şubelerin değişiminde kullanılmaktadır.
- Pulse Çevirme
- Bu çevirme metodunda (loop disconnect dialing olarak da bilinir), çevirilen her rakam pulse'lardan oluşan bir numara ile kodlanır. Bu metod, daha güncel olan tone çevirme metoduna göre daha az teknik güç gerektirir. Ancak buna karşı daha yavaştır.
- S0 Arabirimi, S0 Bus
- S/T Arabirimi olarak da bilinir. BRI Basic Rate Interface arabiriminin Network Terminatorü (bkz. NT) ile ISDN terminal cihazları arasındaki seri veri yolu arabirimi. Bir S0 bus üzerinden, en fazla sekiz tane terminal cihazı eş zamanlı olarak kullanılabilir ve en fazla 12 bağlantı soketi bağlanabilir.
- Semi-permanent bağlantı
- İsteğe bağlı kiralık bağlantı. Bu servis Alman 1TR6 protokolü için sağlanmıştır. Sadece ISDN istasyonlarının her hangi bir parçası ve her B channel için ayrı olarak alınabilir. Aylık olarak kiralanırlar ve çağrı süresi sınırsızdır. Bu sık sık uzun görüşmeler yapanlar için ekonomik bir çözümdür.
- SysOp
- System Operator.BBS, veri bankası veya diğer online sistemler için operator, yönetici.
- S/T Arabirimi
- S0 Arabirimi için kullanılan diğer bir isim. Örneğin A.B.D'de kullanılır.
- T.70NL
- T.70NL, X.75 transmission standardı için kullanılan bir veri paketi başlığıdır. T.70NL başlığı, transmisyon bitiminde açılmalı veya kapatılmalıdır.
- TA
- bkz. Terminal Adaptörü
- TEI
- TEI (Terminal Endpoint Identifier), S0 Arabirimine bağlı farklı terminal cihazlarını ayırt etmek için, D channel protokol değişimi ile anlaşan bir tanımlama kodudur. ELSA ISDN terminal adaptörleri, cihaza bir TEI ataması yapılıp yapılmadığını gösteren statü ledlerine sahiptir.
- Terminal Adaptörü
- Terminal Adaptörleri (TA), ISDN olmayan cihazları ISDN'e bağlamak için kullanılır. Bir a/b terminal adaptörü, analog telefon şebekesi için dizayn edilen bir cihazı (analog telefon, sınıf 2 ve sınıf 3 faks cihazları, modemler...vs) bağlamak için kullanılabilir. Diğer bir model, bilgisayarın RS-232 arabirimi üzerinden ISDN erişimini sağlayan RS-232 terminal adaptörüdür (MicroLink ISDN/TLpro gibi). MicroLink ISDN/PCFpro ve MicroLink ISDN/PCF, PC sistem veri yolunu direkt S0 arabirimine bağlayan dahili ISDN adaptör kartarıdır.
- Terminal Endpoint Identifier
- bkz. TEI
- Tone Dialing - Çevirme
- Bu çevirme metodunda (touch tone çevirme veya multi-frequency çevirme adlarıyla da bilinir), her rakam frekansların belirli bir çifti ile kodlanır. Çevirme sırasında bip sesleri geliyorsa bu tone çevirmedir. Hızının yanında eski pulse çevirmeye göre çok daha kalitelidir.
- Transmisyon Protokolü
- Bir bilgisayardan diğerine veri iletilirken, dosya transferinin sorunsuz olması için bir dizi transmisyon protokolü kullanılır. Geçen yıllarda pek çok farklı protokol geliştirildi. Temelde hepsi şu prensipte çalışır: Veriler genelde veri blokları halinde iletilirler ve alıcı tarafından hatalara karşı kontrol edilirler. Eğer bir hata tespit edilirse, hatalı blok tekrar istenir ve yeniden iletilir. Telix komünikasyon yazılmı (AT komut setini kullanan tüm ELSAMicroLink ® modemleri ile beraber verilir), XModem, XModem-1k, Ymodem ve ZModem gibi pek çok yaygın transmisyon protokolünü desteklemektedir.
- UART
- UART (Universal Asynchronous Receiver/Transmitter), paralel veri akışını seri akışa çeviren ve tersini de yapabilen bir çiptir. Kişisel bilgisayarlar, modem komünikasyonu için genelde bu asenkronik arabirim çiplerini kullanırlar. 19,200 bps veya daha fazla DTE oranı için, FIFO buffer (type 16550)'a sahip bir UART çipine ihtiyaç vardır.
- Upload
- Upload, veri dosyasının başka bir veri istasyonuna gönderildiği ve kaydedildiği dosya tranferi işlemine verilen addır (örn: BBS).
- V.Fast Class
- V.Fast Class, Rockwell tarafından tanımlanan bir modülasyon metodudur. 16,800 bps ile 28,800 bps arasındaki bit oranları ile değişken bit oranlarında çalışır ve kendisini mevcut hat kalitesine 2400 bps seviyesinde adapte ederek ITU-T V.34 standardından daha önce hareket eder. Modemler her iki bağlantının kalitesini ölçerler ve gereken transmisyon hareketini belirlerler.
- V. Series
- V.Series için ITU-T standardları, telefon şebekeleri üzerinden yapılan veri transmisyonları için standartları içerirler. V.21, 300 bps duplex için; V.22bis, 1200 bps ve 2400 bps duplex için; V.23, 1200 bps half-duplex, 1200/75 bps ve 75/1200 bps duplex için; V.32, 4800 bps ve 9600 bps duplex için; V.32bis, 14,400 bps duplex'e hadar olan oranlar için; V.34, 28,800 bps duplex'e kadar olan oranlar için protokolü belirler. ELSA modemleri, bahsi geçen tüm transmisyon protokollerini desteklemektedir.
- V.110
- V.110 (I.463 olarak da kabul edilir), asenkron ve senkron seri veri akımlarının, ISDN B channel üzerinden 64,000 bps'lik ISDN hat bit oranına adaptasyonunu sağlayan ITU-T standardıdır.
-
- V.120
- V.120 (I.465 olarak da kabul edilir), asenkron veya senkron verilerinin (hata düzeltmeli) ISDN B channel üzerinden HDLC çerçevelerinde paketlenmesini sağlayan ITU-T standardıdır. X.75'den farklı olarak V.120, A.B.D'de sıkça kullanılan 56,000 bps'lik bit hattını da destekler.
-
- V.42, V.42bis
- V.42 ve V.42bisITU-T standartları, sırasıyla hata düzeltme ve veri sıkıştırma metodunu tanımlarlar. V.42bis, dörde varan bir çarpan ile efektif transfer oranını arttıran bir veri sıkıştırma protokolü içerir. Tüm ELSA modemleri (MNP'nin yanında), V.42 ve V.42bis'i desteklemektedir. Böylece 115,200 bps'e kadar efektif transfer oranlarına (28,800 bps'lik modem ile) ulaılabilmektedir.
Veri Akış Kontrolü
- bkz.Data Flow Control
Veri Kanalı
- bkz. Data Channel
X.75
- V.120'e benzer olarak X.75, ISDN B channel (64,000 bps) üzerinden, HDLC çerçeveli verilerin hata düzeltmeli transmisyonu için ITU-T standardıdır.
XModem
- XModem, otomatik hata bulma ve düzeltme için bir transmisyon protokolüdür. Veriler, 128 byte'lık veri blokları olarak olarak iletilirler. Eğer bir transmisyon hatası bulunursa, hatalı block tekrar iletilir. XModem, en yaygın prtokollerden birisidir ve pek çok standart terminal programı tarafından desteklenmektedir. Ancak bu günlerde ZModem gibi daha verimli protokollerin gerisinde kalmıştır.
-
-
- ZModem
- ZModem, çok hızlı ve güvenilir bir transmisyon protokolüdür. Duplex teknolojisi üzerine kuruluan az sayıdaki protokollerden biridir. Bu, hata raporalrı alındığı zaman diğer istasyondan iletilmekte olan diğer veri bloklarının transferinin kesilmemesi anlamına gelmektedir. Bolk uzunluğu otomatik olarak hata oranına adapte edilir. Bu iki ölçü sayesinde ZModem, kıyaslamalı olarak daha yüksek transfer oranlarına ulaşır. İlave olarak, batch modunda birden fazla dosyanın transmisyonu veya kesilen transmisyona daha sonra tekrar devam edilmesi gibi özellikler de içerir. ZModem, özellikle uydu üzerinden veya veri paketi değiştirmeli şebekeler yoluyla yapılan transmisyonlar için uygundur. ZModem, Telix iletişim yazılımı tarafından desteklenmektedir.